ΠΡΟΣΕΧΩΣ – Εξοικονομώ: Δημοσιεύονται δύο νέα προγράμματα

Εξοικονομώ: Δημοσιεύονται δύο νέα προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού 930 εκατ. ευρώ

Δύο νέα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών θα ανοίξουν εντός του 2024. To πρώτο,  το οποίο θα αφορά μόνο «ευάλωτα» νοικοκυριά, αναμένεται να βγει στον αέρα στα μέσα Ιουνίου, ενώ ο οδηγός για το μεγάλο ετήσιο «Εξοικονομώ» του  2024 υπολογίζεται ότι θα δημοσιευθεί από το φθινόπωρο και έπειτα.

Ειδικότερα, το αμέσως επόμενο διάστημα θα δοθεί η εκκίνηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για ένα «Εξοικονομώ», συνολικού προϋπολογισμού περίπου 60 εκατ. ευρώ από κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο θα αφορά αποκλειστικά νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα που διαθέτουν την κυριότητα μονοκατοικίας ή διαμερίσματος και επιθυμούν να τα αναβαθμίσουν ενεργειακά.

Η αξιολόγηση των αιτήσεων θα γίνεται με βάσει σειράς προτεραιότητας όπως αυτή προκύπτει από την ημερομηνία και την ώρα της οριστικής τους υποβολής. Η μέση επιδότηση εκτιμάται περίπου στα 12.500 ευρώ για κάθε δικαιούχο και θα αφορά  παρεμβάσεις όπως είναι η τοποθέτηση μόνωσης, η  αλλαγή κουφωμάτων κλπ. Συνολικά έχει υπολογιστεί ότι το πρόγραμμα μπορεί να επιδοτήσει εργασίες αναβάθμισης σε 5.000 φτωχά νοικοκυριά, προκειμένου να μειώσουν τις ενεργειακές τους ανάγκες και το κόστος  ενέργειας και να βελτιώσουν τις  συνθήκες διαβίωσής τους.

Από φθινόπωρο το «Εξοικονομώ 2024»

Επιπλέον, το επιτελείο του ΥΠΕΝ προετοιμάζει και το «Εξοικονομώ 2024» . Για την υλοποίησή του έχουν εξασφαλιστεί περίπου 700 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, ενώ υπολογίζεται να προστεθούν και 170 εκατ. ευρώ από το RePowerEu.

Κεντρικός άξονας των παρεμβάσεων για την  ενεργειακή  αναβάθμιση των νοικοκυριών θα αποτελεί η τοποθέτηση αντλιών θερμότητας, όπως άλλωστε προστάζουν και οι κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θέλει να τις καταστήσει υποχρεωτικές  για νέα συστήματα θέρμανσης από το 2029. Το νέο πρόγραμμα για τα νοικοκυριά θα προβλέπει αυξημένες επιδοτήσεις για εγκατάσταση αντλιών θερμότητας, ενώ στις επιλέξιμες δαπάνες θα παραμείνουν και άλλες  παρεμβάσεις που αφορούν αναβάθμιση θερμομόνωσης, συστημάτων χρήσης ζεστού νερού, αλλαγή κουφωμάτων κλπ.