-ΝΕΟ- Εξοικονομώ για Ενεργειακά Ευάλωτα Νοικοκυριά

Nέο Εξοικονομώ για ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά – Αναλυτικές Οδηγίες

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την έναρξη της πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων στον νέο κύκλο του προγράμματος «Εξοικονομώ» για ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει το αργότερο μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Εκτός από τους ενεργειακά ευάλωτους πολίτες, εξετάζεται το ενδεχόμενο να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα και νοικοκυριά των οποίων οι κατοικίες έχουν υποστεί ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα. Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί τις επόμενες ημέρες. Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 60 εκατομμυρίων ευρώ και η μέση επιδότηση μπορεί να φτάσει έως και τα 12.500 ευρώ. Το «Εξοικονομώ 2023» χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Στόχος του προγράμματος είναι η αναβάθμιση της ενεργειακής κλάσης των νοικοκυριών, με εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας πάνω από 30% ανά κτίριο, και βελτίωση κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές κατηγορίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, πέρα από το «Εξοικονομώ» για τα ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά, το φθινόπωρο θα ανοίξει η πλατφόρμα για το «Εξοικονομώ 2024» με αρχικό προϋπολογισμό 700 εκατομμυρίων ευρώ.

Δυνητικοί Δικαιούχοι:

Ο νέος κύκλος του προγράμματος απευθύνεται σε ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά. Δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα με εμπράγματο δικαίωμα (πλήρης κυριότητα, επικαρπία, ψιλή κυριότητα) σε επιλέξιμη κατοικία, δηλαδή μονοκατοικία ή διαμέρισμα που χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία και έχει καταταγεί σε ενεργειακή κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ βάσει του Πρώτου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Α’ Π.Ε.Α.).

Εισοδηματικά Κριτήρια:

Το ετήσιο ατομικό εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ και το οικογενειακό τις 10.000 ευρώ.

Μέγιστη Επιδότηση:

Το ποσοστό επιχορήγησης ανέρχεται σε 75% για ιδιοκατοίκηση και σε 65% για δωρεάν παραχώρηση ή ενοικίαση. Η μέση επιδότηση εκτιμάται στα 12.500 ευρώ.

Κάλυψη Ιδιωτικής Συμμετοχής:

Η ιδιωτική συμμετοχή μπορεί να καλυφθεί με ίδια κεφάλαια ή δανειακή σύμβαση, με την εγγυοδοσία του προγράμματος να καλύπτει έως και το 100% του δανείου για ιδιοκατοίκηση και 80% για ενοικίαση. Το επιτόκιο της δανειακής σύμβασης είναι σταθερό και επιδοτούμενο κατά 100%.

Τι καλύπτει το πρόγραμμα;

Επιλέξιμες Δαπάνες: Το πρόγραμμα καλύπτει δαπάνες για:

  • Αντικατάσταση κουφωμάτων
  • Τοποθέτηση/αναβάθμιση θερμομόνωσης
  • Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης
  • Σύστημα ζεστού νερού με ΑΠΕ
  • Εγκατάσταση έξυπνου συστήματος διαχείρισης (smart home)

Ο ΦΠΑ αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη και δηλώνεται διακριτά στα παραστατικά. Οι δαπάνες δεν πρέπει να έχουν λάβει ενίσχυση από άλλο πρόγραμμα.

Υποβολή Αιτήσεων:

Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά με επισύναψη των απαραίτητων δικαιολογητικών. Απαιτείται η χρήση Τεχνικού Συμβούλου, μηχανικού εγγεγραμμένου στο ΤΕΕ, με το κόστος να καλύπτεται από το πρόγραμμα.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας συμπληρώνοντας την φόρμα ενδιαφέροντος ή μπορείτε να μας καλέσετε στο 23140 12863

Αξιολόγηση Αιτήσεων:

Η αξιολόγηση γίνεται βάσει της ενεργειακής αναβάθμισης και των εισοδημάτων των δικαιούχων. Μετά την υποβολή, ανακοινώνεται η βαθμολογία των αιτούντων και καταρτίζεται ο πίνακας υπαγωγής αιτήσεων.